Cereolfabriek

De fabriek aan het Merwedekanaal in Utrecht stamt uit 1908 toen het gebouwd werd als de Coöperatieve Stichtsche Olie- en Lijnkoekenfabriek Cereol. De voornaamste taak was destijds om olie uit lijnzaad te winnen en van de restmaterialen werden veekoeken gemaakt. In het oorspronkelijke gebouw bevond zich ook twee pakhuizen en de directeurswoning. In 1932 werd een betonnen silo aan de waterkant neergezet. In 1973 ging het bedrijf failliet waarna er een buitenlandse eigenaar de fabriek overnam voor het bewerken van soja. Ondertussen was de omliggende wijk Oog in Al verrezen die de fabriek als doorn in het oog zagen omdat er veel overlast was voornamelijk van stank.

In 2001 werd de sojafabriek aangewezen als Rijksmonument en in 2002 sloot de fabriek en werd opgekocht door de gemeente voor 37 miljoen gulden. In de nacht van 29 juni 2008 werd getroffen door een heftige brand waarbij alleen de buitengevel contact bleef.

Later wordt vastgesteld dat de brand hoogstwaarschijnlijk is aangestoken daar er voorafgaand aan de brand al meerdere meldingen waren van vuurtjes in het pand en het bovendien leeg stond en er geen gas of elektriciteit was waarmee iets mis had kunnen gaan. (Volkskrant, 2008)

Later is de fabriek overgenomen door BOEi die als missie heeft om oude panden een nieuw doel te laten dienen en deze monumenten nieuw leven in te blazen. “Met de herbestemming van industrieel erfgoed moest het mogelijk zijn om monumenten een nieuw leven te geven, met een waardevolle plaats in de samenleving.” De organisatie heeft meerder expertises in huis om het gehele project zelfstandig uit te kunnen voeren (BOEi, n.d.)

Ze hebben het verwoeste pand geheel gerestaureerd en het meerdere functies in de wijk gegeven. Er zitten namelijk een BSO, basisschool, theaterzaal, kantoren, horecagelegenheid, bibliotheek en een gymzaal in. Vooral Buurten (de horecagelegenheid) is erg in trek onder alle soorten en maten van de wijkbewoners.

De wijk Oog in Al is een bloeiende wijk in west Utrecht vaar veel hoge hogere middeninkomens (dubbelmodaal), tweeverdieners met jonge kinderen wonen.